Afkortingen & begrippen

Op deze site en in onze LinkedIn berichten over duurzaamheid duiken regelmatig afkortingen en (Engelse) termen op. Hieronder vind je een lijst inclusief uitleg. Deze pagina is continu under construction omdat we steeds nieuwe afkortingen en termen toevoegen zodra wij ze zelf tegenkomen.  

CBS 
Het Centraal Bureau voor de Statistiek verzamelt data over de Nederlandse samenleving en verwerkt die tot statistische informatie over allerlei maatschappelijke en economische thema’s. Dat doen ze ook over o.a. de afvalstromen, recycling en circulaire economie in Nederland.  

Circulair bouwen 
Methode van bouwen waarbij materiaal volledig gerecycled worden en de levenscyclus een gesloten cirkel vormt. Voorbeeld: gebruikt beton dat wordt verpulverd en – aangevuld met andere materialen – opnieuw cement/beton wordt.  

CSRD  
De Corporate Sustainability Reporting Directive is een richtlijn voor rapportages over duurzaamheid. Grote bedrijven in de EU moeten zich hier vanaf 2024 aan houden. De richtlijn vervangt de oudere NFRD (Non-Financial Reporting Directive - zie verderop in deze lijst) en heeft als doel om meer transparantie te bewerkstelligen. In de CSRD staat beschreven hoe bedrijven moeten rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties, inclusief emissies, gebruik van grondstoffen en sociale risico’s in de toeleveringsketen. 

CSDDD 
De Corporate Sustainability Due Dillegence Directive is een onderdeel van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive, zie hierboven). Deze deel-richtlijn heeft als doel duurzaam en verantwoordelijk gedrag van bedrijven te stimuleren. Zo worden ze verplicht om misstanden te identificeren en aan te pakken, ook bij bedrijven met wie zij samenwerken.  

CO2 
Afkorting voor Carbon Dioxide, oftewel Koolstofdioxide. CO2 is een broeikasgas. Wanneer er van deze gassen te veel in de atmosfeer komen, zorgt dat voor een stijging van de temperatuur op aarde.  

DOP 

Een Declaration Of Performance licht toe wat de intrinsieke eigenschappen van materialen zijn. Hierin staan bijvoorbeeld ook milieuclaims die ook moeten worden onderbouwd.  

Downcycling 
Een vorm van recycling waarbij de waarde die we toekennen aan een nieuw product lager ligt dan het product waar het gerecyclede materiaal eerder in zat. Een voorbeeld: beton en bakstenen die tot puin worden vermalen dat onder snelwegen komt. (Tegenovergestelde van upcycling, zie verderop op deze pagina).  

EPD  
De Environmental Product Declaration is een standaard voor fabrikanten om over milieuprestaties van producten te communiceren. De EPD is gebaseerd op de LCA (Life Cycle Analysis, zie verderop op deze pagina) 

EUDR  
De European Deforestation Regulation is de vervanger van de EUTR (European Union Timber Regulation). Deze set regels vereist dat bedrijven bewijzen dat hun producten niet bijdragen aan ontbossing. Praktisch gezien betekent het dat bedrijven bijvoorbeeld 
 
ESRS 
De European Sustainability Reporting Standards zijn een reeks rapportagestandaarden ontwikkeld door de Europese Unie in het kader van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Ze zijn bedoeld om bedrijven te helpen transparant te rapporteren over hun impact op mens, milieu en maatschappij, en om investeerders en andere stakeholders inzicht te geven in de duurzaamheidsprestaties van bedrijven. 
De ESRS bevatten richtlijnen over onderwerpen zoals: 

  • Klimaatverandering
  • Sociale rechtvaardigheid
  • Governance-kwesties


Fijnstof 
Verzamelnaam voor meerdere soorten deeltjes die door de lucht zweven. Voorbeelden: roet, opstuivend zand, uitlaatgassen, zeezout, plantmateriaal, cementdeeltjes en bijvoorbeeld stukjes afgesleten autoband of wegdek. Naast CO2 stoten verbrandingsmotoren ook verschillende soorten fijnstof uit. Deze stof kan ook ontstaan door reacties tussen verschillende gassen in de lucht. 

GWP 
De Global Warming Potential geeft aan in welke mate een broeikasgas kan bijdragen aan de klimaatopwarming. Het vergelijkt de bijdrage van 1 kilogram van dat gas over 100 jaar met die van 1 kg CO2 over dezelfde periode. Broeikasgassen komen vaak vrij bij de productie of afvalverwerking van (af)bouwmaterialen.  

HVO-Diesel 
HVO Staat voor Hydrotreated Vegetable Oil. Deze diesel wordt grotendeels gemaakt van plantaardige oliën en dat brengt de CO2 uitstoot terug met maar liefst 90%. Of 100%, als je kiest voor de rekenmethode “Tank-to-wheel’. Zie verderop op deze pagina.  

LCA  
Life Cycle Analysis is een methode om de impact op het milieu van een product te berekenen. Deze methode kijkt niet alleen naar de samenstelling en/of het gebruik van dat product, maar ook naar de impact van het winnen van grondstoffen, de productie en de verwerking na gebruik.  

MKI 
Afkorting van Milieu Kosten Indicator. Op basis van de LCA (zie hierboven) worden de kosten van de milieu-impact uitgedrukt in Euro’s. Deze indicator maakt een financiële vergelijking tussen verschillende duurzame en niet-duurzame producten mogelijk.  

NFRD 
De Non-Financial Reporting Directive is een verouderde richtlijn voor de grote bedrijven in de EU. De NFRD beschreef hoe zij moesten rapporteren over hun duurzaamheidsinitiatieven. Sinds 2024 is de NFRD vervangen door de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive, zie hierboven). 

MPD 
De MPD staat voor de MilieuPrestatie van een Product. Het is het eindresultaat van de LCA (Life Cycle Analysis, zie verderop op deze pagina). De MPD wordt gebruikt om te voldoen aan aan wettelijke vereisten, bijvoorbeeld de MPG (MilieuPrestatie Gebouwen, zie verderop). 
 
MPG 
Dit is de afkorting van MilieuPrestatie Gebouwen. De optelsom van meerdere LCA’s (Life Cycle Analysis, zie verderop op deze pagina).  De MPG geeft aan wat de impact van een gebouw – over de gehele levenscyclus – is.  De MPG moet onder een wettelijk minimum liggen.  

Stikstof of NOx   
Dit is de verzamelnaam voor verschillende soorten stikstofoxide. Een stikstofoxide is een binaire verbinding (een verbinding die bestaat uit 2 verschillende atomen) van zuurstof en stikstof. Hieronder vallen onder andere stikstofmonoxide (NO), stikstofdioxide (NO2) en distikstofmonoxide (N2O), oftewel lachgas. Stikstofdioxiden ontstaan bij alle vormen van verbranding op hoge temperatuur, bijvoorbeeld in een verbrandingsmotor. 
 
SDG 
De Sustainable Development Goals zijn 17 doelen die in 2015 door de Verenigde Naties zijn vastgesteld als onderdeel van de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling. Deze doelen richten zich op mondiale uitdagingen zoals armoede, ongelijkheid, klimaatverandering, milieudegradatie, vrede en rechtvaardigheid. Ze vormen een wereldwijd raamwerk voor landen, bedrijven en individuen om duurzame ontwikkeling te bevorderen. 

Upcycling 
Een vorm van recycling waarbij de waarde die we toekennen aan een nieuw product hoger ligt dan het product waar het gerecyclede materiaal eerder in zat. Een voorbeeld: goud uit geheugenchips waarvan sierraden worden gemaakt. Voorbeelden uit de (af)bouw zijn tot op heden niet bekend.  
(Tegenovergestelde van downcycling, zie eerder op deze pagina).  

Door op 'Alles accepteren' te klikken, stemt u ermee in dat we informatie over u mogen verzamelen voor verschillende doeleinden, waaronder: Functionaliteit, Statistieken en Marketing